Departamentul „Tehnologii Informaţionale” al ÎTŞ „Informbusiness” utilizează o gama larga de tehnologii atât WEB, cât şi desktop. Cele mai puternice tehnologii si mai des utilizate, care au fost folosite la elaborarea produselor noastre sunt.
WEB - tehnologii:
- tehnologia ASP (Active Server Pages),
- tehnologia ASP.NET (ASP dotNET),
- tehnologia PHP (PHP HyperText Processor)
- JSP & Servlets (Java Server Pages and Servlets)
- HTTP / HTML, CSS, JavaScript
- XML, XSD, XSL
Sisteme de operare
- Microsoft Windows 2000 / XP / 2003 (workstations and servers)
- Linux
Baze de date
- Microsoft SQL Server 2000 (Enterprise Edition, MSDE)
- Microsoft SQL Server 2005 (Enterprise Edition, Express Edition)
- MySQL
- PostgreSQL
Tehnologii bazate pe Java
- J2SE
- Java Server Pages (JSP) & Java Servlets
- JDBC
Tehnologii bazate pe .NET (dotNet)
- .NET Framework 2.0
- C#
- ADO.NET
- ASP.NET
Alte tehnologii
Soluţii Server
- IIS (Internet Information Service)
- Apache (PHP)
- Apache Tomcat (WEB Server pentru JSP şi Java Servlet-e)
- Sun Application Server
- DNS (Domain Name Server), DHCP, Proxy
- Mail Server
Tehnologii pentru analiza si proiectare
- UML 2.0
- Rational
- Sparx Enterprise Architect
Tehnologia ASP (Active Server Pages)
ASP (Active Server Pages) reprezintă o tehnologie Microsoft. Pentru crearea unei aplicaţii ASP este nevoie de IIS, un serviciu oferit de Microsoft care se găseşte în pachetul MS Windows. Fişierele de tip ASP reprezintă nişte fişiere textuale, cu extensia „.asp” în care se conţine cod ASP, HTML, JavaScript sau altceva de felul ăsta. Codul ASP este „citit”, executat şi convertit în HTML (HyperText Markup Language), apoi oferit clientului. Astfel clientul primeşte HTML curat şi nu are nevoie de nimic mai mult decât de un browser bun.
Pentru a acesta sistemul este nevoie ca în bara de adresă a browser-ului să se culeagă numele server-ului pe care se află aplicaţia. Exemplu: http://server . În rezultat trebuie să apară pagina de start a site-ului, în care se ia hotărâre asupra utilizatorului, care a accesat pagina, adică dacă este un membru al sistemului şi dacă da – spre ce pagină trebuie redirecţionat.
Se pune însă următoarea întrebare „cine” sau mai bine zis ce se ocupă pe server de toate aceste lucruri. Răspunsul este următorul: serviciul menţionat mai sus IIS.
Astfel dacă s-a înţeles corect codul ASP nu poate fi vizualizat cu ajutorul click-dreapta -> View Sourse, deoarece astfel veţi vedea doar codul HTML, care de fapt este rezultatul execuţiei codului ASP. Codul ASP se află pe server şi nu este disponibil tuturor.
ASP foloseşte limbaje de tip script cum ar fi VBScript (Visual Basic Script) sau JavaScript. Ca limbaj de bază este utilizat VBScript Este necesar de menţionat faptul că JavaScript şi Java nu este una şi aceeaşi. JavaScript este un limbaj de tip script, şi nu trebuie confundat cu mult complexul limbaj Java, oferit de Sun Microsystem.
În ceea ce priveşte Java, există aşa-numitul JSP (Java Server Pages) – o alternativă a ASP, care este bazată pe JavaScript. Oricum ambele fac acelaşi lucru şi fac parte din aşanumitele tehnologii WEB, cum spre exemplu PHP, care se deosebeşte total de ASP. Se spune însă că ceea ce „poate face” ASP poate face şi PHP, iar ceea ce poate face PHP „poate” şi ASP.
Cât despre HTML, structura iniţială sau aşanumitul schelet al unei pagini este prezentat mai jos, totul ce este scris între < şi > se numesc tag-uri (din engleză tag – etichetă). Fiecare tag are a sa menire, şi dacă este careva din ele greşit, browser-ul pur şi simplu le va omite. Aşa sunt învăţate toate browser-ele din moşi strămoşi.
Unul din faptele ce subliniază comoditatea ASP este combinarea celor două limbaje, adică scrierea unei funcţii bazată pe JavaScript şi apelarea ei în ASP bazat pe VBScript.
Ce prezintă tehnologia PHP?
PHP este în principal axat pe partea de scripting ce rulează pe server, deci poţi face orice face şi un program CGI, cum ar fi colectarea de date de la formulare, generarea de conţinut dinamic sau trimitere şi primire de cookie-uri. Dar PHP poate face mult mai multe.
Există trei domenii principale unde sunt folosite scripturile PHP:
- Scripturi ce rulează pe server. Acesta este cel mai tradiţional şi cel mai important pentru PHP. Ai nevoie de trei lucruri pentru a face sa meargă. Interpretatorul PHP (CGI sau modul de server), un server de web şi un navigator de web. E nevoie ca serverul de web să fie pornit, cu o conexiune PHP instalată. Poţi accesa rezultatul programelor PHP cu un navigator prin intermediul serverului de web.
- Scripting la linia de comandă. Poţi face ca PHP să ruleze fără a fi nevoie de server şi de browser, ci doar de interpretatorul PHP. Această metodă este ideală pentru scripturile ce se vor a fi executate regula folosind cron (task scheduler în Windows), sau sarcini simple de procesare a textelor.
- Scrierea de aplicaţii ce rulează de partea clientului în mod grafic (GUI). Probabil că PHP nu este limbajul cel mai bun de a scrie aplicaţii cu ferestre pentru Windows sau alte sisteme de operare, dar dacă cunoşti PHP foarte bine şi vrei vrei să foloseşti nişte facilităţi avansate a PHP-ului în aplicaţiile tale ce rulează de partea clientului poţi totuşi folosi PHP-GTK pentru a scrie astfel de programe. De asemenea ai posibilitatea de a scrie aplicaţii ce rulează pe platforme diferite folosind această metoda. PHP-GTK este o extensie a PHP-ului, nedisponibila în distribuţia principală de PHP.
PHP poate fi folosit pe aproape toate marile sisteme de operare, incluzând Linux, multe variante de Unix (incluzând HP-UX, Solaris şi OpenBSD), Microsoft Windows, Mac OS X, RISC OS, probabil şi altele. PHP are de asemenea suport pentru majoritatea serverelor de web din prezent. Acestea includ serverele Apache, Microsoft Internet Information Server, Personal Web Server, Netscape şi iPlanet, serverul Oreillz Website Pro, Caudium, Xitami, OmniHTTPd, şi multe atele. Pentru majoritatea serverelor PHP are un modul, iar pentru celelalte suportă standardul CGI, PHP putând să lucreze ca un procesor CGI.
Deci, cu PHP, ai libertatea de a alege un sistem de operare şi un server de web. Chiar mai mult, ai posibilitatea de a alege programarea procedurală sau programarea orientată obiect, sau chiar sa le amesteci. Cu toate acestea, nu orice facilitate a standardului POO este prezentă în versiunea curent a PHP-ului, multe librării de cod şi aplicaţii mari (incluzând şi librăria PEAR) sunt scrise folosind doar cos POO.
Cu PHP nu eşti limitat să scoţi rezultat HTML. Posibilităţile PHP-ului includ afişarea de imagine, fişiere PDF şi chiar filmuleţe Flash (folosind librăriile libswf şi Ming) toate generate instant. Poţi de asemenea ca rezultatul tău să fie orice fişier text, cum ar fi XHTML sau orice alte fişiere XML. PHP poate genera automat aceste fişiere şi să le salveze în sistemul de fişiere în loc să le afişeze, formând un cache de partea serverului pentru conţinutul tău dinamic.
Una dintre cele mai puternice şi importante facilităţi în PHP este suportul său pentru o gamă larga de baze de date. Scrierea une pagini de web ce interacţionează cu o bază de date este incredibil de simplă.
Baze de date:
Adabas D |
Ingres |
Oracle (OCI7 şi OCI8) |
dBase |
InterBase |
Ovrimos |
Empress |
FrontBase |
PostgreSQL |
FilePro (doar citire) |
mSQL |
Solid |
Hyperwave |
Direct MS-SQL |
Sybase |
IBM DB2 |
MySQL |
Velocis |
Informix |
ODBC |
Unix dbm |
De asemenea avem o extensie abstracta a bazei de date DBX ce îţi permite într-un mod transparent folosirea oricărei baze de date ce suportă această extensie. Mai mult, PHP suportă ODBC, standardul Open Database Connection, deci te poţi conecta la orice altă bază de date ce suporta acest standard mondial.
PHP are deasemeanea suport pentru a conversa cu alte servicii folosind protocoale cum ar fi LDAP, IMAP, SNMP, NNTP, POP3, HTTP, COM (pe Windows) şi multe altele. Poţi deasemenea deschide deasemenea socket-uri de reţea şi să interacţionezi între aproape toate limbajele de programare Web. Apropo de interconectare, PHP are suport pentru instanţierea obiectelor Java şi utilizarea lor într-un mod transparent ca obiecte PHP. Poţi deasemenea folosi extensii CORBA pentru a accesa obiecte aflate la distanţă.
PHP are capabilităţi extrem de folositoare pentru procesarea textului, de la POSIX Extins sau expresii regulare Perl până la parsarea documentelor XML. Pentru parsarea şi accesarea documentelor XML, suportăm standardele SAX şi DOM. Se poate folosi extensia XSLT pentru a transforma documentele XML.
Folosind PHP în domeniul comerţului electronic, vei descoperi foarte folositoare pentru programul tău de plaţi online funcţii de plată Cybercash, CyberMUT, VeriSign Payflow Pro şi CCVS.
În cele din urmă, dar nu ultimul rând, avem şi alte extensii interesante, cum ar fi funcţii ale motorului de căutare mnoGoSearch, funcţii pentru accesarea IRC-ului, multe utilitare de compresie (gzip, bz2), conversie de calendar, traducere...
După cum poţi observa această pagină nu este de ajuns pentru a scrie toate posbilităţile şi beneficiile oferite de PHP.
PHP (acronim recursiv pentru "PHP: Hypertext Preprocessor") este un limbaj de scripting utilizat pe scară largă, realizat şi distribuit în sistem Open Source, ce se potriveşte producţiei Web şi poate fi încapsulat în HTML.
Diferenţa dintre PHP şi altceva cum ar fi JavaScript este acela că PHP este executat pe server pe când JavaScript este executat pe calculatorului clientului (de navigatorul de Internet). Dacă ar fi să ai un script similar cu cel de mai sus pe serverul tău, clientul ar primi doar rezultatele scriptului ce este rulat, fără a vedea în nici un fel codul din spatele acestuia. Îţi poţi chiar configura serverul de web ca acesta să proceseze toate fişierele HTML cu PHP şi astfel nu există nici o metodă ca un utilizator să ştie defacto ce există în fişierele tale.
Cele mai bune lucruri în folosirea PHP-ului sunt că este foarte simplu pentru un începător, dar oferă o mulţime de facilităţi avansate pentru un programator profesional. Să nu-ţi fie frică să citeşti lista lungă de funcţii PHP. Poţi să intri in acţiune, într-un timp scurt, şi să începi să scrii scripturi simple în câteva ore.
Deşi dezvoltarea PHP-ului este axată pe partea de scripting ce rulează pe server, poţi să faci mult mai multe cu el.
Tehnologiile bazate pe Java
Compania Sun Microsystems este una din cele mai mari companii producătoare de soft. Ea este renumită prin cel mai avansat sistem de operare de pe planetă – SOLARIS, care este un sistem bazat pe UNIX. Avantajele acestui sistem sunt atât de multe încât nu este cazul enumerării lor. Vom spune doar că unele opţiuni ale acestui sistem nu pot fi găsite în nici unul altul.
O altă operă a Sun Microsystems este limbajul Java.
Esenţa constă în faptul că fişierele-sursă textuale (.java) sunt compilate într-un cod intermediar – aşanumitul java code, care nu este înţeles atât de om cât şi de maşină. Există însă maşina virtuală Java (JVM – Java Virtual Machine), care interpreteaza codul Java, după care este executat. Astfel Java nu este dependentă de careva sistem de operare fiindcă, oricum nu este „înţeleasă” de nici un sistem, ci doar de Java Runtime Environment.
Se mai poate spune ca Java este adevaratul limbaj orientat spre obiect, din care multe lucruri s-au imprumutat de catre C#.
Tehnologia Java este foarte avansata si vasta in domeniul de utilizare.
Este posibila crearea aplicatiilor Desktop, exista si tehnologiile WEB: JSP(Java Server Pages si Java Servlets), una din cele maifrecvent intalnite sunt Java aplet-ele, care pot fi utilizate cat in cadrul unor aplicatii, atat si incarcate in browser.
Una din cele mai puternice solutii Java este EJB – Enterprise Java Beans, care permite elaborarea aplicatiilor distribuite.
EJB este probabil cea mai avansata tehnologie, mai avansata chiar decat client-server. Este o tehnologie de multinivel.
Sa presupunem ca exista baza de date care livreaza datele catre o alta unitatea unde se pastreaza business-logica si care poate contine pagini JSP, servlet-e, Java aplet-e si EJB container-e. Clientul este poate consta atat dintr/o aplicatie desktop independenta de sistemul de operare, cat si un browser care incarca aplete sau apeleaza paginile JSP.
Tehnologia ASP.NET
ASP.NET una din cele mai noi tehnologii oferite de către Microsoft.
Diferenţa între ASP şi ASP.NET este colosală. ASP care este bazată pe limbajele script se interpretează, pe când ASP.NET se compilează. Principalul subiect al aceste tehnologii o constituie platforma .NET Framework, care constă din mediul CLR (Common Language Runtime).
Astfel codul de nivel înalt: C#, JScript sau VB:NET se compilează în cod intermediar MSIL (Microsoft Intermediary Language), codul respectiv este înţeles doar de mediul CLR din .NET Framework. În continuare acest cod este compilat în cod de maşină cu ajutorul aşa numitului JIT Compilator (Just In Time Compilator). Aici este momentul de introdus noţiunea de compilatorul PreJIT, care este apelat în caz că ştim că toate părţile componente ale aplicaţiei vor fi utilizate. PreJIT compilează preliminar tot codul MSIL în cod de maşină.
Unul din avantajele acestei tehnologii este faptul că se scapă de problema modulelor DLL, care trebuie înregistrate in sistem. În cazul ASP.NET totul se reduce copierea sursei de pe maşina de elaborare pe server.
Sistemul „VITAL” utilizeaza baze de date preponderent MS SQL Server şi Oracle – cele mai puternice sisteme de baze de date. Este posibila şi utilizarea versiunilor free MSDE (Microsoft SQL Desktop Engine), Microsoft SQL Server 2005 Express Edition.
|